Piątek, 24 listopada 2017. Imieniny Emmy, Flory, Romana

Rodzice chcą zdrowej żywności w szkołach

2014-07-11 08:59:07 (ost. akt: 2014-07-11 09:02:14)

Od 15 maja do 1 czerwca w szkołach na terenie miasta i powiatu ostrowskiego trwały konsultacje społeczne na temat żywienia dzieci w szkołach. Jak się okazało, zainteresowanie tematem ze strony zarówno rodziców, jak i nauczycieli było ogromne.

Rodzice chcą, by w szkołach sprzedawano zdrową żywność

Rodzice chcą, by w szkołach sprzedawano zdrową żywność

Autor zdjęcia: DB

Konsultacje w formie ankiet to kolejne działanie, realizowane na terenie powiatu przez Społeczny Instytut Ekologiczny w ramach programu „Sieć wsparcia partycypacji kobiet na obszarach wiejskich”. Celem było zbadanie oczekiwań i opinii mieszkańców w zakresie rozwiązań żywieniowych w placówkach szkolnych.

Powołali „Rzepę”

Konsultacje przyniosły nie tylko szereg cennych informacji. Uczestniczki projektu zadecydowały o powołaniu ogólnopowiatowego stowarzyszenia o nazwie „Rzepa”, którego celem będzie wprowadzenie do szkół całego powiatu ostrowskiego zdrowej i ekologicznej żywności, produkowanej przez lokalnych rolników. Na 10 lipca zaplanowano pierwsze spotkanie organizacyjne, którego celem będzie wypracowanie statutu stowarzyszenia.

Interesują się żywieniem dzieci
 
W konsultacjach wzięło udział 1108 osób, głównie rodziców uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z gmin: Andrzejewo, Boguty –Pianki, Brok, Małkinia, Ostrów Mazowiecka, Wąsewo i Zaręby Kościelne oraz z miasta Ostrów Mazowiecka. Badanie pokazało, że mieszkańcy powiatu żywo interesują się żywieniem dzieci w szkole a zdrowe, ekologiczne jedzenie to temat bliski wielu sercom. Ankietowani odpowiedzieli m.in. na pytania: czy uważa pan/pani, że stołówka w szkole jest potrzebna? Czy posiłki w stołówce powinny być przygotowywane ze świeżych, lokalnych produktów? Czy takie produkty jak chipsy, batoniki, napoje gazowane i energetyzujące powinny być dostępne w szkolnym sklepiku?

Zrezygnować ze śmieciowego jedzenia

Aż 85,8% badanych opowiedziało się za tym, by śmieciowe jedzenie w szkolnych sklepikach takie jak chipsy, batoniki, itp., powinno się zastąpić zdrowszym jedzeniem, np. owocami. Zdaniem niemal wszystkich (97,4%) posiłki w stołówce również powinny być zdrowe i przygotowane ze świeżych, lokalnych produktów. Równocześnie 79% rodziców byłoby skłonnych zapłacić drożej za obiady szkolne przygotowane z produktów ekologicznych. Większość rodziców chciałaby też, aby posiłki byłyby przygotowywane na miejscu, w szkolnej stołówce. Firmy cateringowe, które przywożą obiady dostarczają je niekiedy z bardzo daleka, przez co nie zawsze są to posiłki ciepłe. Dorota Brzostek

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB