środa, 13 grudnia 2017. Imieniny Dalidy, Juliusza, Łucji

Olej rzepakowy Keslera smakiem Mazowsza

2014-05-16 10:13:14 (ost. akt: 2014-05-16 10:13:27)

Tegoroczna edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego przyniosła kolejne niezwykłe przepisy oryginalnych producentów i pokazała bogactwo tradycji kulinarnej naszego regionu.

Franciszek Kesler i Zespół Pieśni i Tańca BezWianka podczas gali

Franciszek Kesler i Zespół Pieśni i Tańca BezWianka podczas gali

Autor zdjęcia: Samorząd Województwa Mazowieckiego

O Laur Marszałka ubiegało się 98 produktów żywnościowych, z których jury wyłoniło trzynastu zwycięzców oraz przyznano siedem wyróżnień. Wśród wyróżnionych znalazł się „Olej rzepakowy Keslera”. To jedyny w tym roku wyróżnienie dla produktu z powiatu ostrowskiego.

Dorota Brzostek
d.brzostek@kurierostrowi.pl

- Konkurencja była wyjątkowo ciężka, tym bardziej większa jest radość z tego, że jury doceniło mój olej – przyznał Franciszek Kesler. Gala VII edycji konkursu o "Laur Marszałka" za 2013 r. odbyła się 8 maja w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie. Powiat ostrowski podczas gali mógł pochwalić się kolorową i szeroką reprezentacją. Odbierającemu wyróżnienie towarzyszył Zespół Pieśni i Tańca BezWianka.

Promocja żywności i regionu

Konkurs Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to sposób na promocję i rozpowszechnienie poza granicami Mazowsza wyrobów producentów żywności z naszego regionu. Produkty, którym przyznano wyróżnienie są zdrowe i wytwarzane według oryginalnych przepisów. - Moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty - często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców. – przyznał marszałek Adam Struzik. O Laur Marszałka mogły się starać zarówno firmy komercyjne, jak też podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę – koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami (np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych). Od zeszłego roku przyznawane laury są przyznawane producentom indywidualnym oraz przedsiębiorcom. W każdej grupie nagradzano produkty z podziałem na kategorie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, produkty mleczarskie, miody oraz napoje.


OLEJ RZEPAKOWY KESLERA, Franciszek Kesler, Stare Lubiejewo
To już kolejna nagroda zdobyta przez olej ze Starego Lubiejewa, wytwarzany przez p. Franciszka Keslera. W 2011 r. produkt zdobył I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Olej charakteryzuje się złocistym kolorem oraz dużymi walorami smakowymi i specyficznym zapachem. Nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów. Nasiona rzepaku użyte do produkcji oleju pochodzą z własnego gospodarstwa, z roślin uprawianych wg własnej technologii, dzięki czemu wyrób jest niepowtarzalny i nieporównywalny. Dodatkowo charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB