Poniedziałek, 24 lipca 2017. Imieniny Kingi, Krystyna, Michaliny

Wygraj Laur Marszałka za najlepszą potrawę

2014-02-15 09:01:51 (ost. akt: 2014-02-15 09:02:46)

Miód Lipcowy, Pstrąg Nadbużański Wędzony i Ser Mocek to produkty z powiatu ostrowskiego, które w minionym roku zostały nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

W zeszłym roku został nagrodzony m.in. pstrąg nadbużański wędzony

W zeszłym roku został nagrodzony m.in. pstrąg nadbużański wędzony

Autor zdjęcia: Archiwum

Miód Lipcowy, Pstrąg Nadbużański Wędzony i Ser Mocek to produkty z powiatu ostrowskiego, które w minionym roku zostały nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W tym roku konkurs będzie organizowany już po raz siódmy. Termin zgłaszania produktów upływa z dniem 28 lutego. Konkurs ma za zadanie odkryć przysmaki kuchni regionalnej, które do tej pory zachwycały tylko najbliższe otoczenie. Każdego roku do konkursu zgłasza się coraz więcej producentów żywności. - Mazowieckie firmy i producenci naprawdę zasługują na wyróżnienie, nie tylko ze względu na smak ich produktów, ale też na to, że tak chętnie kultywują i upowszechniają tradycje regionalne - mówi marszałek Adam Struzik. - Widząc znak "Lauru Marszałka", wiemy, że mamy przed sobą rzecz wyjątkową i oryginalną, o najwyższej jakości. Dlatego serdecznie zachęcam do chwalenia się i jednocześnie dzielenia z innymi mieszkańcami Mazowsza swoimi kulinarnymi dokonaniami - dodaje. W VII edycji konkursu wybrane zostaną najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. Producenci żywności z całego województwa będą oceniani w dwóch grupach. Pierwsza to producenci indywidualni, wytwarzający żywność wyłącznie na własny użytek. Najlepsze produkty mogą zgłaszać zatem osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i gospodarstwa ekologiczne. Drugą grupę stanowią przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. Zgłaszający powinni pamiętać, że do konkursu zostaną zakwalifikowane tylko te produkty, które powstały głównie z mazowieckich surowców i charakteryzują się powtarzalnością wykonania. W każdej z grup laureaci zostaną wskazani w siedmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje. Termin zgłaszania produktów upływa 28 lutego 2014 r. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2014 r. DB
Tagi:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB